Croatian(HR)English (United Kingdom)

Novosti

Ako povremeno trebate prostor za svoje poslovanje, pomoć u organizaciji događaja, administraciju ili tehniku, za vas smo stvorili Poslovnu oazu. Pogledajte što sve ne morate sami imati ili raditi.
Pisci-na-mreži-Mate-Matišić

Pisci na mreži - Mate Matišić

Datum održavanja: 27. svibnja 2015. u 17,00 - 18,30 

Snimka:  https://www.youtube.com/watch?v=EYG2Scsk_jY

 

Snimka

 

 

 

Gost programa Pisci na mreži je Mate Matišić, autor posebne spisateljske energije, ali i onaj kojeg nisu mimoišli ni drugi darovi ni druge nagrade: drama, film, glazba – samo su vrlo općenite natuknice za sve ono što je u životu radio i što radi, stvarao i stvara. Ali jednostavnost s kojom o tome govori, naizgled odsutnost strategija, kao da njegovim čitateljima i slušateljima prkosno dobacuje: to možeš i ti.

Namjera nam jeu razgovoru s Matom Matišićem, a u idućim virtualnim susretima i s drugim hrvatskim autorima, autoricama, saznati: tko su oni, kako, zašto i za koga pišu? Željeli bismo s našim gostima na mreži, s hrvatskim piscima (različitih generacija, poetika, zanimanja…) i s vama – prisutnim učenicima i nastavnicima, sa sudionicima na udaljenim mjestima – ući u njihove radionice, proći labirintima njihovih književnih tekstova, dobiti pouzdaniji uvid kako i gdje žive, što čitaju, što im je važno u procesu pisanja, što misle o novim tehnologijama i mogućnostima komuniciranja s drugima, koji su njihovi uzori i životni izbori?

Ukratko: htjeli bismo izravno, u razgovoru, različitim pitanjima i novim, drukčijim odgovorima, učiniti složenu mrežu hrvatske književnosti (kulture) dostupnom i preglednom za čitanje, kretanje, stjecanje različitih iskustava i za uživanje. Želimo saznati kako čitati hrvatske pisce i njihove tekstove, želimo ih upoznati i učiniti vlastito vrijeme važnijim i boljim nego što nam se, nerijetko, čini da ono jest.

Vjerujemoda su za ovu priliku razgovor s Matom  Matišićem, odnosno njegovi tekstovi i njegov nama ispričani život, više nego dobar i uzbudljiv izbor.

Molimo vas pročitajteponuđene tekstove, potražite u knjižnici i na internetu knjige i tekstove Mate Matišića da biste saznali više od onoga što sada znate o njemu. Čitajte, pitajte i sudjelujte s nama. Izbor glazbe, fotografija, scene iz filmove, ilustracije, ako ih bude, također su dio onoga što nam želi reći o sebi.

 

Dodaci:

Autorski

Ja sam živi mrtvac svog zavičaja - M. Matišić, Bibliografija, 2015.- odlomak

Anđeli Babilona_- drama_ulomak

Bljesak zlatnog zuba_- drama_ulomak

Božićna bajka_- drama_ulomak

Cinco i Marinko_- drama_ulomak

 

 

Linkovi

Doktorski rad: http://darhiv.ffzg.unizg.hr/4018/1/Zvjezdana%20Bali%C4%87.pdf

http://www.jutarnji.hr/mate-matisic-i-zrinko-ogresta--pola-godine-smo-u-dnevnoj-sobi-pisali-prvi-zajednicki-scenarij-/1329903/

http://www.24sata.hr/express/mate-matisic-pisem-i-protiv-sebe-i-cesto-se-sokiram-377797

http://www.novilist.hr/Kultura/Knjizevnost/Mate-Matisic-Ne-zelim-kastrirati-svoj-osjecaj-za-pisanje-pisem-kako-moram

http://arhiva.nacional.hr/clanak/31895/mate-matisic-pisac-sokantnih-drama-i-svirac-jazza

 

Voditelji programa Pisci na mreži; Mirela Šikić-Barbaroša i Miroslav Mićanović, AZOO

 

 

Poveznica za sudjelovanje:

https://www.livemeeting.com/cc/mspp/join?id=Pisci+-+Matisic&role=attend&pw=Participant

Program „Pisci na mreži” održava se u organizaciji Ministarstva kulture,
Agencije za odgoj i obrazovanje, udruge Magistra Nova i tvrtke Aquilonis.

 

     
 

 

 

 

 
Web Hosting Cheap Web Hosting PayPal Hosting