Croatian(HR)English (United Kingdom)

Novosti

Ako ste mala organizacija, jeste li znali da ne morate imati svoje servere i softver, već da sve možete besplatno koristiti na Internetu?! laugh Pitajte nas o tome!

Pisci-na-mrezi-Sajko

Pisci na mreži - 14. listopada 2015. od 17,00 do 18,30 sati. gošća Ivana Sajko

Voditelji programa Pisci na mreži: Mirela Šikić-Barbaroša i Miroslav Mićanović, AZOO

Snimka susreta

 

 

 

 

 

Gost programa Pisci na mreži je Ivana Sajko, autorica koja u svojim dramama i romanima na samosvjestan način intervenira u postojeće stanje stvari, stanje svijeta, koji u mnogo čemu nije prostor sretnoga i mogućega boljeg života. Prostor izvedbe i vlastitog iskustva nerijetko su na sjecištu neočekivanog, začudnog i žestokog, ali nije li to gotovo jedini mogući odgovor onome tko hoće biti u prostoru umjetničke prakse i životne svakodnevice, suvremenosti.

 

Namjera nam je u razgovoru s Ivanom Sajko, a u idućim virtualnim susretima i s drugim hrvatskim autorima, autoricama, saznati: tko su oni, kako, zašto i za koga pišu? Željeli bismo s našim gostima na mreži, s hrvatskim piscima (različitih generacija, poetika, zanimanja…) i s vama – prisutnim učenicima i nastavnicima, sa sudionicima na udaljenim mjestima – ući u njihove radionice, proći labirintima njihovih književnih tekstova, dobiti pouzdaniji uvid kako i gdje žive, što čitaju, što im je važno u procesu pisanja, što misle o novim tehnologijama i mogućnostima komuniciranja s drugima, koji su njihovi uzori i životni izbori?

 

Ukratko: htjeli bismo izravno, u razgovoru, različitim pitanjima i novim, drukčijim odgovorima, učiniti složenu mrežu hrvatske književnosti (kulture) dostupnom i preglednom za čitanje, kretanje, stjecanje različitih iskustava i za uživanje. Želimo saznati kako čitati hrvatske pisce i njihove tekstove, želimo ih upoznati i učiniti vlastito vrijeme važnijim i boljim nego što nam se, nerijetko, čini da ono jest.

Vjerujemo da su za ovu priliku razgovor s Ivanom Sajko, odnosno njegovi tekstovi i njegov nama ispričani život, više nego dobar i uzbudljiv izbor.

Molimo vas pročitajte ponuđene tekstove, potražite u knjižnici i na internetu knjige i tekstove Ivane Sajko da biste saznali više od onoga što sada znate o njemu. Čitajte, pitajte i sudjelujte s nama. Izbor glazbe, fotografija, scene iz filmove, ilustracije, ako ih bude, također su dio onoga što nam želi reći o sebi.
 

Dodaci

 

Autorski

I. Sajko, Žena-bomba, ulomak, 2004.

I. Sajko, Rio bar, ulomak, 2006.

I. Sajko, Povijest moje obitelji, ulomak, 2009.

I. Sajko, Trilogija o neposluhu, ulomak, 2012.

I. Sajko, Ljubavni roman, ulomak, 2015.

 

Intervju, Večernji list, 2006.

Intervju, Moderna vremena, 2015.

Intervju, Vjesnik, 2010.

 

I. Sajko, Bibliografija (2001–16-17)

 

Bilješka o piscu :

Ivana Sajko(1975, Zagreb). Diplomirala je dramaturgiju na Akademiji dramske umjetnosti 2000. godine i magistrirala na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 2005. godine s temom „Uloga i tematizacija ludila u drami 20. stoljeća“. Članica je uredništva književnog časopisa Tema: i časopisa za izvedbene umjetnosti Frakcija gdje je samostalno uredila izdanja „90 – Arguments for the Future“, 16/2000; i „Retorika“, 37/38, 2006. Bila je urednica i voditeljica tv-emisije o suvremenom kazalištu V-efekt na HRT, kazališni kritičar na radiju 101 te višegodišnji suradnik na programu 3. programa HR, gdje je do sada samostalno uredila više desetaka dokumentarnih emisija. Od 2005. do 2008. radila je kao vanjski suradnik na odsjeku dramaturgije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu predajući na kolegiju Dramsko pismo. Suosnivačica je kazališne skupine BAD co. gdje je do 2005. djelovala kao dramaturg i redatelj, da bi kasnije nastavila režirati i izvoditi vlastite drame u hibridnim izvedbenim formama eksperimentirajući s problemima odnosa dramskoga teksta i scenske izvedbe bazirane na glazbi. Dobitnica je više nagrada za dramsku književnost, a drame su joj prevedene na svjetske jezike te postavljene u kazalištu i na radiju. U suradnji s američkim kompozitorom Davidom Simonsom izdala je glazbeni CD Mass for election day silence (Zvuk močvare, 2004).

 

Objavila je zbirku drama Smaknuta lica (Meandar 2001), dramsku trilogiju Žena-bomba (Meandar 2004), roman Rio bar (Meandar 2006) nagrađen priznanjem Ivan Goran Kovačić za najbolje prozno djelo, teorijsku knjigu Prema ludilu (i revoluciji): čitanje (Disput 2006), roman Povijest moje obitelji od 1941 do 1991, i nakon (Meandar 2009), zbirku drama Trilogija o neposluhu (Meandar 2012) i roman Ljubavni roman (Meandarmedia 2015).

 


Ivana Sajko, Intervju za Vjesnik, 2006

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Web Hosting Cheap Web Hosting PayPal Hosting