Croatian(HR)English (United Kingdom)

Novosti

Ako ste mala organizacija, jeste li znali da ne morate imati svoje servere i softver, već da sve možete besplatno koristiti na Internetu?! laugh Pitajte nas o tome!

SAD/Hrvatska
Željko Ivezić: "Astronomija iz naslonjača uz pomoć SDSS-a"
15. prosinca 2010.

U ovom je webinaru profesor Željko Ivezić sa Sveučilišta Washington u Seattleu, jedan od najuspješnijih hrvatskih znanstvenika, predstavio Sloan Digital Sky Survey (Sloanov Digitalni Pregled Neba).

SDSS je jedan od najambicioznijih i najutjecajnijih pregleda u povijesti astronomije. SDSS je prikupio digitalne snimke jedne četvrtine neba što je rezultiralo javno dostupnom bazom podataka s preko 350 milijuna astronomskih objekata.
Nakon upoznavanja s SDSS-om, profesor Ivezić pokazao je primjere vježbi prikladnih za osnovnoškolce i srednjoškolce.
 

Željko Ivezić završio je dodiplomski studij strojarstva i fizike na Sveučilištu u Zagrebu. Nakon stjecanja doktorske titule iz područja astronomije na Sveučilištu u Kentuckyju, proveo je sedam godina na Sveučilištu Princeton radeći na razvoju Sloanovog Digitalnog Pregleda Neba (www.sdss.org). Trenutno predaje astronomiju na Sveučilištu Washington u Seattlu te je znanstveni direktor projekta Large Synoptic Survey Telescope (www.lsst.org).Da biste pregledali snimku webinara otvorite sljedeći link:

http://mediaserver.aquilonis.hr/microsoft/international_webinars/Doing astronomy with SDSS from your armchair/start.htm

 
Web Hosting Cheap Web Hosting PayPal Hosting