Croatian(HR)English (United Kingdom)

Novosti

Nema više životne radosti u vama? Tijelo vam je ukočeno i umorno? Baš za nas takve, stvorili smo Oazu plesa i pokreta. Nisu to dosadne vježbe, niti frustrirajuće plesne škole. Nije to samo za mlade i spretne. To je za sve nas. Ma, morate doći bar jednom. A ako ipak nemate hrabrosti ili vjere da će vam biti ugodno, pišite nam o svojim željama i bojaznima.

SAD/Hrvatska
Željko Ivezić: "Astronomija iz naslonjača uz pomoć SDSS-a"
15. prosinca 2010.

U ovom je webinaru profesor Željko Ivezić sa Sveučilišta Washington u Seattleu, jedan od najuspješnijih hrvatskih znanstvenika, predstavio Sloan Digital Sky Survey (Sloanov Digitalni Pregled Neba).

SDSS je jedan od najambicioznijih i najutjecajnijih pregleda u povijesti astronomije. SDSS je prikupio digitalne snimke jedne četvrtine neba što je rezultiralo javno dostupnom bazom podataka s preko 350 milijuna astronomskih objekata.
Nakon upoznavanja s SDSS-om, profesor Ivezić pokazao je primjere vježbi prikladnih za osnovnoškolce i srednjoškolce.
 

Željko Ivezić završio je dodiplomski studij strojarstva i fizike na Sveučilištu u Zagrebu. Nakon stjecanja doktorske titule iz područja astronomije na Sveučilištu u Kentuckyju, proveo je sedam godina na Sveučilištu Princeton radeći na razvoju Sloanovog Digitalnog Pregleda Neba (www.sdss.org). Trenutno predaje astronomiju na Sveučilištu Washington u Seattlu te je znanstveni direktor projekta Large Synoptic Survey Telescope (www.lsst.org).Da biste pregledali snimku webinara otvorite sljedeći link:

https://www.youtube.com/watch?v=IWIn9pLsmMo

 

 
Web Hosting Cheap Web Hosting PayPal Hosting